Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střevní potíže skolily 300 nováčků americké námořní pěchoty

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

San Diego - Útvar nováčků americké námořní pěchoty na západě Spojených států se nakazil nebezpečným kmenem střevní bakterie E-coli. Nákaza se objevila mezi 5500 vojáky na základně Camp Pendleton a v náborovém středisku v San Diegu.

Bakterii E-coli se běžně nachází v tlustém střevě a je důležitá pro správné trávení; některé její kmeny jsou však nebezpečné a mohou způsobit průjmy spojené s krvácením, poškodit ledviny a přivodit smrt.

Průjmové onemocnění vyřadilo z výcviku kolem 300 vojáků. Sedm desítek jich bylo hospitalizováno a u nejméně devíti vojáků se vyskytly vážné zdravotní komplikace, informovala agentura AP.

Příčina střevního onemocnění nebyla oznámena, ale zpravidla souvisí se stykem s kontaminovanými potravinami či s nakaženými zvířaty.

Světová zdravotnická organizace (WHO) letos zařadila E-coli na seznam 12 druhů bakterií, u kterých je naléhavě nutné vyvinout nová antibiotika. Důvodem je riziko, které představuje odolnost nebezpečných kmenů vůči dosavadnímu způsobu léčení.

Témata:  USA U.S. Marines viry a bakterie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.