Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý Syřan zadržený v Německu kvůli plánování útoku nakupoval chemikálie přes Amazon

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Syřan, kterého německý soud poslal do vazby kvůli podezření z přípravy bombového útoku, si podle týdeníku Der Spiegel chemikálie nakoupil v internetovém obchodu Amazon.

Devatenáctiletý muž si od léta přes Amazon objednával chemikálie pro výrobu výbušniny TATP. Policie zadržela Jámina A. v úterý v severoněmeckém Schwerinu. Podle vyšetřovatelů se mladík nejpozději letos v červenci rozhodl odpálit v Německu bombu s cílem zabít a zranit co nejvíce lidí.

Der Spiegel připomíná, že přes internetovou platformu Amazon se zásobovali i pachatelé loňského útoku na sikhskou modlitebnu v Essenu, při němž utrpěli zranění tři lidé včetně duchovního, nebo islamista Džábir Bakr, který údajně plánoval útok na berlínském letišti Tegel a který se loni v říjnu oběsil ve věznici v Lipsku.

Vyšetřovatele znepokojuje skutečnost, že Amazon nakupujícím automaticky nabízí zboží, které lze využít pro výrobu bomby. Při nákupu se objevuje nápověda, že "zákazníci, kteří si objednali toto zboží, koupili rovněž...". Vyšetřovatelé to prý vyzkoušeli po zatčení Bakra.

Témata:  Německo terorismus Amazon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy