Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libanonský premiér rezignoval, bojí se prý o život

Libanon
Libanon
Foto: Pixabay

Bejrút/Teherán - Libanonský premiér Saad Harírí dnes rezignoval.Uvedl, že v zemi panuje stejná atmosféra jako v roce 2005 před atentátem na jeho otce.

V době neshod své sunnitské strany s radikálním šíitským hnutím Hizballáh spoluvytvářejícím vládu se prý Saad Harírí obává o svůj život. Jeho rezignace může vést k růstu napětí mezi vyznavači obou větví islámu.

"Žijeme v atmosféře podobné té, která panovala před zavražděním mučedníka Rafíka Harírího. Mám dojem, že se chystá tajné spiknutí usilující o můj život," prohlásil podle agentury Reuters sedmačtyřicetiletý politik, jenž do politiky vstoupil právě po bombovém útoku, který v Bejrútu zabil jeho otce. Není jasné, kde se nyní Saad Harírí nachází.

Premiérský post již zastával v letech 2009 až 2011. Tehdy se jeho vláda národní jednoty rozpadla poté, co ji opustili členové Hizballáhu a jejich spojenci.

Tentokrát se Harírí rozhodl odejít sám kvůli neshodám se šíitským hnutím, které je podporováno Teheránem. Končící šéf kabinetu obvinil v rezignačním projevu právě Íránce z vměšování do arabských záležitostí. Sám Harírí byl blízkým spojencem sunnitské Saúdské Arábie, která o vliv na Libanon soupeří s Íránem.

Odstupující premiér v projevu podle Reuters obvinil Hizballáh z toho, že "míří zbraněmi" na Jemence, Syřany i Libanonce. Spolu s Íránem podle něho šíitské hnutí dovedlo Libanon do "středu bouře".

Témata:  Libanon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy