Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsie: Na vraždě Kim Čong-nama se podíleli i čtyři Severokorejci

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsijská policie dnes poprvé potvrdila, že čtyři muži obvinění z podílu na vraždě Kim Čong-nama jsou Severokorejci. Všichni bezprostředně po činu z Malajsie uprchli, pomohl jim zaměstnanec severokorejské státní letecké společnosti Air Koryo.

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Pchjongjang však jakýkoli podíl na vraždě odmítá. Bratr diktátora Kim Čong-una byl zavražděn 13. února na letišti. Čtveřice Severokorejců se krátce před atentátem sešla se dvěma ženami původem z Indonésie a Vietnamu.

Podle malajsijských vyšetřovatelů na Kim Čong-nama zaútočily na letišti bojovou nervovou látkou. Obě obviněné vypověděly, že byly oklamány a myslely si, že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí. Experti již dříve u soudu uvedli, že na oblečení podezřelých žen se našly stopy látky VX.

Dnes byl u malajsijského soudu přehrán videozáznam, na němž je vidět, že se s ženami před vraždou sešli čtyři muži. Ti byli identifikováni jako 34letý Hong Song-hak, 33letý Ri Či-hjon, 57letý Ri Če-nam a O Čong-kil.

Tři z obviněných Severokorejců se podle agentury Reuters necelou hodinu po vraždě na hlavním terminálu kualalumpurského letiště setkali s jedním z představitelů severokorejského velvyslanectví v Malajsii a se zaměstnancem severokorejské státní letecké společnosti Air Koryo. Také tato schůzka byla zachycena bezpečnostní kamerou.

Na videu je vidět, jak představitel aerolinií Air Koryo pomáhá trojici podezřelých Severokorejců při odbavení u letištní přepážky. Později pak zařizuje letenku také pro čtvrtého obviněného, uvedl malajsijský vyšetřovatel Wan Azirul. První trojice mířila letecky do indonéské metropole Jakarty. Malajsijská policie předpokládá, že všichni čtyři Severokorejci jsou nyní ve své vlasti. Interpol na ně vydal zatykač.

Témata:  Malajsie Severní Korea Kim Čong-nam

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy