Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamofobie, diskriminace Romů, nenávist. Země OSN kritizují ČR za porušování lidských práv

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva/Praha - Členské země OSN si posvítily na dodržování lidských práv v České republice. Má zlepšit integraci Romů do společnosti, bojovat s rasismem, xenofobií a islamofobií či pokračovat ve snaze o dosažení rovnosti žen a mužů.

Takzvaný univerzální periodický přezkum, kterému se dnes Česko na půdě OSN v Ženevě podrobilo, je procedura, která se zaměřuje na hodnocení stavu lidských práv ve všech 193 členských státech mezinárodní organizace. Situaci přezkoumávají vždy po zhruba čtyřech a půl roku ostatní země a nevládní organizace. První zasedání se konalo v dubnu 2008. Česko posouzením prošlo v letech 2008 a 2012.

Doporučení, která nejsou závazná, dnes Česku dalo několik desítek zemí. Řada z nich ocenila pokrok v integraci dětí se znevýhodněním včetně romských dětí do vzdělávacího systému v rámci projektu takzvané inkluze. Zároveň doporučily, aby Česko na pokračování tohoto projektu uvolnilo dostatek finančních prostředků i pracovníků. Například podle Belgie v Česku nadále dochází k segregaci romských dětí, Čína uvedla, že diskriminace Romů je v ČR "systematická".

Několik zemí výslovně doporučilo bojovat s předsudky vůči žadatelům o azyl a příslušníkům menšin, především Romům. Nenávistné výroky by měli politici a úřady rezolutně odsoudit, doporučily například Spojené státy.

Řada převážně muslimských zemí včetně Turecka, Indonésie či Íránu doporučila Česku bojovat také s islamofobií, která je podle nich na vzestupu. Prostředkem v tomto boji by podle doporučení měla být mimo jiné osvěta. Izrael Česku doporučil, aby navázalo novým projektem na vládní kampaň proti nenávisti, která letos skončila.

Kromě pokroku Česka v oblasti integrace dětí se znevýhodněním do vzdělávacího procesu ocenila například delegace USA výslovně i dohodu české vlády o odkoupení vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora.

Podle vedoucí české delegace, náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové, Česko při posledním přezkumu dostalo 136 doporučení a 129 z nich splnilo.

Témata:  Česká republika lidská práva romové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy