Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci se rozhodli vrátit ocenění kvůli postoji španělského krále ke Katalánsku

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Barcelona - Dva vědci chtějí na protest proti postoji krále Felipeho VI. ke katalánské krizi vrátit cenu udělovanou nadací španělské princezny. Informoval o tom španělský deník El Mundo. 

Katalánský inženýr Bernat Ollé a francouzský chemik Romain Quidant v dnešním dopise předsedovi nadace oznámili, že vrátí cenu a také s ní spojenou finanční částku 10.000 eur (asi čtvrt milionu korun), protože podle nich španělský král schvaluje represe Madridu vůči Katalánsku.

„Tím, že ignoroval policejní násilí při referendu z 1. října, král podle nás schválil vlnu represí španělských institucí vůči Katalánsku, včetně uvěznění lídrů občanské společnosti," uvedli v prohlášení vědci. Připomněli přitom králův projev ze 3. října, v němž monarcha neodsoudil policejní zásah při referendu o nezávislosti Katalánska.

Vdopise s dnešním datem požádali vědci předsedu nadace o číslo účtu, na který chce vrátit finanční obnos spojený s oceněním. Rovněž oznámila, že brzy odnese do kanceláře nadace sošky patřící k ceně, kterou Ollé dostal v roce 2015 a Quidant v roce 2011. Své rozhodnutí vědci vysvětlili i tím, že španělská koruna postojem v současné katalánské krizi zničila práci nadace princezny gironské, která se snaží „budovat mosty" mezi Barcelonou a Madridem.

Nadaci založily v roce 2009 katalánské obchodní a kulturní subjekty, například gironská obchodní komora či nadace Galy a Salvadora Dalího. Záštitu nad nadací převzal Felipe, který měl tehdy mimo jiné titul princ gironský. Tento titul po jeho nástupu na trůn v červnu 2014 dostala jeho dcera Leonor.

Ceny nadace princezny gironské jsou udělovány od roku 2010 v katalánském městě Girona (španělsky Gerona), jehož starostou byl od července 2011 do ledna 2016 nyní sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont. Ten byl poté jako katalánský premiér i viceprezidentem nadace. Girontští radní předminulý týden schválili usnesení, v němž na protest proti dočasnému omezení katalánské autonomie označili panovníka za nežádoucí osobu ve městě.

Policie při referendu zakročila obušky i gumovými projektily proti lidem, kteří požadovali otevření všech volebních místností. Hlasování bylo podle Madridu nelegální a proto také už před referendem španělská policie zabavovala hlasovací lístky i urny.

Král Felipe VI. se k napjaté situaci kolem Katalánska dlouho nevyjadřoval. Až dva dny po referendu televize odvysílala jeho projev, v němž král obvinil katalánskou vládu, že rozbila „harmonii v katalánské společnosti", a vyzval k udržení jednoty Španělska. "Je zodpovědností legitimní státní moci, aby zajistila ústavní pořádek a normální chod institucí," uvedl také monarcha. Španělská vláda se souhlasem horní komory španělského parlamentu koncem října převzala přímou správu Katalánska, které je jednou z autonomních oblastí Španělska, a vyhlásila tam na prosinec předčasné regionální volby.

Témata:  Katalánsko Španělsko Král Felipe VI.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy