Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OBSE je v šoku, boje v Donbasu opět sílí. Obě strany konfliktu mají stáhnout těžkou techniku

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozornila, že boje v Donbasu opět sílí. Znovu proto vyzvala obě strany ukrajinského konfliktu ke stažení tanků a dalších těžkých zbraní z demarkační linie na východě země.

Nestabilní příměří mezi separatisty a ukrajinskou armádou se ve východoukrajinském Donbasu porušuje pravidelně. "Situace se v posledních dnech opět zhoršila, minulý víkend během ostřelování přišlo o život devítileté dítě a dalších pět lidí utrpělo zranění," uvedl dnes zástupce šéfa OBSE Alexander Hug.

Pozorovatelé v současné době zaznamenávají v průměru 220 incidentů týdně, po vyhlášení příměří během sklizně ke konci léta jich přitom bylo průměrně jen 40 týdně. OBSE proto vyzvala obě strany k dodržování podmínek mírových smluv a stažení těžkých zbraní.

Od propuknutí bojů na jaře 2014 zemřelo v Donbasu doposud přes 10.000 lidí. Podle Kyjeva poskytuje separatistům těžké zbraně a další vojenské vybavení Moskva. Kreml to popírá. Letos si boje vyžádaly zatím 75 životů, dalších 346 lidí utrpělo zranění.

Témata:  Ukrajinská krize Donbass v Doněcku Ukrajina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy