Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA provedly v Somálsku letos 22 náletů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Mogadišo - Americké síly podnikly v letošním roce 22 náletů na pozice islamistů v Somálsku. S odvoláním na armádní mluvčí to dnes uvedla agentura AP.

Dosud poslední nálet ve čtvrtek západně od Mogadiša zabil "několik ozbrojenců" islamistické skupiny Šabáb, uvedlo americké vojenské velitelství pro Afriku (Africom). Šabáb se v poslední době stal nejnebezpečnější islamistickou organizací v Africe, na severu Somálska působí také větev tzv. Islámského státu (IS).

Nálet bezpilotního letounu se ve čtvrtek odpoledne odehrál asi 160 kilometrů na západ od hlavního města v regionu Bay, uvádí prohlášení Africom. Zabil údajně "několik ozbrojenců", přesný počet obětí Africom neuvedlo. Armádní mluvčí ale AP ujistila, že v blízkosti zasaženého místa se nenacházeli žádní civilisté.

Proti bojovníkům Šabábu napojeným na Al-Káidu a sympatizantům Islámského státu působícím na severovýchodě Somálska letos americká armáda provedla již 22 leteckých útoků. Všechny jsou prý výsledkem spolupráce s vládou v Mogadišu. Armáda USA se od začátku roku výrazněji angažuje v somálském konfliktu poté, co rozšíření operace schválila administrativa prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  USA U.S. AIR FORCE Somálsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy