Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé úřady zahájily další vyšetřování VW

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Německý úřad pro dohled nad finančním trhem BaFin vyšetřuje automobilku Volkswagen, jestli interní informace o svém emisním skandálu nepředala neoprávněně třetím stranám.

Časopis Der Spiegel dnes uvedl, že tehdejší generální ředitel firmy Martin Winterkorn informoval ministra dopravy Alexandra Dobrindta a Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) o rozsahu podvodů 21. září 2015. Ale až o den později firma veřejně přiznala, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instalovala software umožňující manipulovat s emisními testy.

Mluvčí úřadu v rozhovoru s agenturou Reuters zprávu časopisu potvrdil a řekl, že BaFin to prověřuje jako potenciálně neoprávněné zveřejnění důvěrných informací.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval asi do 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Témata:  Německo Volkswagen dieselgate

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.