reklama

Velkou demonstraci pod heslem Svobodu pro politické vězně svolaly na dnešek do katalánské metropole občanská iniciativa Katalánské národní shromáždění (ACN) a kulturní spolek Omnium Cultural. Šéfové obou organizací jsou rovněž ve vyšetřovací vazbě.

Katalánští politici byli zatčeni kvůli deklaraci o nezávislosti, kterou v říjnu schválil katalánský parlament na základě výsledků Madridem nepovoleného referenda.

Mnozí účastníci dnešní demonstrace měli v rukou transparenty s nápisy "Svobodu pro politické vězně", další mávali estaladou, tedy vlajkou katalánského hnutí nezávislosti. Manifestující také provolávali slogany adresované centrální vládě v Madridu jako "Pryč s okupační mocí!", informovala agentura DPA.

Od referenda, které katalánská vláda uspořádala 1. října, situace ve Španělsku dál eskalovala. Katalánci v referendu při 43procentní účasti hlasovali pro odtržení od Španělska, ale vláda premiéra Mariana Rajoye označila referendum za nelegální.

Když katalánský parlament 27. října vyhlásil nezávislost, centrální vláda převzala správu Katalánska a jeho vedení se rozdělilo. Část vlády s premiérem Carlesem Puigdemontem je v Belgii a čeká na soudní rozhodnutí o vydání, zbylí ministři skončili ve vazbě.