Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát vrací úder, znovu dobyl město Búkamál

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Po sérii porážek přešel Islámský stát (IS) opět do protiútoku a podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) dobyl zpět syrské město Búkamál.

Organizace SOHR v sobotu sdělila, že bojovníci Islámského státu mají znovu plnou nadvládu nad Búkamálem. "Vládní vojáci a jejich spojenci jsou nyní jeden až dva kilometry od okraje města," dodal Ramí Abdar Rahmán, šéf SOHR. Syrská vláda tvrzení nekomentovala.

Búkamál je posledním větším městem, které mají bojovníci IS zřejmě ještě pod kontrolou. Své lidi mají ještě v části syrské provincie Dajr az-Zaur a také v iráckém pohraničí. Na Islámský stát v těchto oblastech útočí dělostřeleckou palbou vojáci věrní syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a ze vzduchu ruské letectvo.

Syrská organizace pro lidská práva v sobotu oznámila, že při ostřelování dvou uprchlických táborů a vesnic, do nichž se uchýlilo množství obyvatel Búkamálu, přišlo o život nejméně 26 civilistů, z toho devět dětí.

Libanonská televize Al-Manár, blízká šíitskému hnutí Hizballáh, v pátek uvedla, že v Búkamálu se nachází vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

O osudu chalífy panují nejasnosti. Rusko v červnu uvedlo, že je mrtev, Spojené státy o tom pochybují. Loni zvýšily odměnu za informace vedoucí k jeho dopadení na 25 milionů dolarů. V září byla zveřejněna nahrávka s hlasem, který je připisován právě Bagdádímu.

Témata:  Islámský stát Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy