reklama

Dvě malé dodávky převážejí hrnce s čočkovou polévkou a chlebem. Jejich cílová destinace jsou opuštěné sklady, sutiny i dálnice. U první zastávky čeká už zhruba 150 lidí netrpělivě na oběd. Všichni zde strávili chladnou noc v ulicích Calais, přístavním městě na severu Francie. Mezi nimi je i Yaqub Wassam Degadem, súdánský uprchlík, který tady přežívá už tři měsíce.

"Obzvlášť těžké je to v noci, když prší," popisuje Yaqub Wassam Degadem. Oblečení si suší na sloupech elektrického vedení, někteří uprchlíci se myjí v městských fontánách. "S Boží pomocí, snad se do Anglie dostanu ještě před zimou," doufá jednadvacetiletý uprchlík. Odmítá přitom jít do center, které francouzská vláda nedávno postavila. Mohl by totiž přijít o příležitost dostat se do Londýna.

"Situace pro zdejší migranty je opravdu nechutná," řekl Sylvain Marty, který už přes dva roky dělá dobrovolnou činnost na pomoc uprchlíkům. Většinou se jim snaží vařit jídlo, polévky, a pak je rozvážejí po okolí. "Všichni spí venku, když už najdou stan, do dvou dnů o něj přijdou. Policie jim příbytky zabavuje, stejně spací pytle," popisuje dobrovolník. Vláda se snaží dělat vše pro to, aby do Calais už nemířili další uprchlíci, ti však svůj sen o Anglii nevzdávají.

Někteří uprchlíci jsou přitom ještě nezletilé děti bez doprovodu. "Francouzská vláda vložila spoustu úsilí do toho, aby postavila nová centra. Snaží se uprchlíky dostat z ulic a přesvědčit je, aby o azyl zažádali ve Francii. Jenže mnozí z nich tvrdí, že mají rodinu v Anglii, někteří mluví i velmi dobře anglicky," vysvětluje Marty. Sám má prý špatný pocit z toho, že prezident Macron prohlásil, že do konce roku budou všichni uprchlíci někde umístění. Bojí se tvrdších restrikcí ze strany policie, a tím by mohlo docházet k násilné konfrontaci s migranty.

Dobrovolníci jako Sylvain Marty mezitím řeší, jak mají lidem na ulici pomoci k tomu, aby přežili následující zimu. "Někteří uprchlíci jsou zde už půl roku a stále nedostali příležitost opustit Francii. I přes katastrofální podmínky svůj sen nevzdávají, budou tady přespávat v zimě, v létě i příští rok znovu v zimě, dokud se jim to nepodaří," myslí si Marty.

Většina center je vybudovaných ve vzdálenosti alespoň 50 kilometrů od Calais, politici odmítají založit centrum přímo ve městě. "Historie nám ukázala, že jakmile zde bude centrum, uprchlíci sem začnou proudit ve stovkách až tisících," řekl Fabien Sudry, jeden úředník z regionů. Proto nové komplexy jsou stavěné dál od pobřeží, aby nekoncentrovali uprchlíky v dopravních uzlech, přes která se mohou dostat do Londýna.