reklama

Evropské svazy podle agentury DPA důrazně varovaly před důsledky neřízeného odchodu Británie z EU. V poslední době se přitom zkomplikovala jednání mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách brexitu, což ohrožuje i naplánovaný harmonogram dalších jednání, jejichž součástí by už mělo být i dojednání britsko-unijní obchodní dohody.

Generální ředitelka SPČR Dagmar Kuchtová, která byla v sídle premiérky na Downing Street mezi zástupci nejméně 12 evropských průmyslových svazů, před jednáním potvrdila, že evropský byznys britskou vládu vyzývá k dokončení první fáze vyjednávání.

V ní zbývá dořešit otázky týkající se práv občanů, režimu na irsko-severoirských hranicích a hlavně finančních závazků Británie vůči EU, kterou ostrovní země opustí k 29. březnu 2019.

Český Svaz průmyslu a dopravy uvedl, že podporuje dvouleté přechodné období, které by znamenalo předvídatelnost a možnost připravit se na nové podmínky vzájemného obchodu. "Nutností je však, aby Velká Británie přišla v co nejkratší době s jasnými podmínkami pro nastavení vztahů mezi evropskými zeměmi a Velkou Británií po jejím opuštění EU," zdůraznil svaz.

"Chceme nastavit vztahy mezi EU a Spojeným královstvím tak, aby to nepůsobilo nové tarifní či administrativní bariéry. Klíčové je zajistit hladký přístup na britský trh," komentovala dnešní schůzku Kuchtová, která byla spolu s polským zástupcem u premiérky jediným hostem ze střední a východní Evropy.

SPČR zdůraznil, že byznys potřebuje přechodné období, během kterého by Británie zůstala součástí vnitřního trhu a celní unie, přičemž "toto období by se mělo co nejvíc podobat současnému stavu, aby se firmy nemusely přizpůsobovat dvakrát", nejprve na přechodné období a posléze na nové uspořádání vztahů. "Velká Británie by měla po tuto dobu mít všechna relevantní práva i povinnosti v EU," zdůrazňuje český Svaz průmyslu. Británie je přitom pro Českou republiku čtvrtým nejdůležitějším obchodním partnerem.

Pokud by Británie odešla z EU bez dohody, bylo by to pro německou ekonomiku "fatální", řekl šéf Německo-britské průmyslové a obchodní komory Ulrich Hoppe. "Zasáhlo by to například německý chemický a automobilový průmysl a všechny ostatní exportéry do Británie," dodal Hoppe. I podle něj jsou zvláště důležitá přechodná pravidla pro období po odchodu Británie z EU.