reklama

V Íránu byla Britka zatčena loni v dubnu, když tam přijela za příbuznými s malou dcerou. Tu úřady umístily k příbuzným a žena byla loni odsouzena. Proti postupu íránských úřadů protestovala rodina a Zaghariová-Ratcliffeová loni držela hladovku. Odvolací řízení prohrála letos v dubnu. Írán obvinění proti ní v říjnu rozšířil a nyní jí hrozí další trest.

"Vláda premiérky Mayové dělá vše, co je v jejích silách, aby zajistila propuštění Zaghariové-Ratcliffeové a jedna z možností, o kterých uvažuje, je, že jí poskytne diplomatickou ochranu," řekl Reuters projektový manažer nadace Thomson Reuters.

Podle původního obvinění se podílela na spiknutí, jehož cílem bylo svrhnout íránský režim. V novém obvinění se tvrdí, že se připojila k organizacím, které se zaměřily na svržení vlády.

Íránský zákon neuznává princip dvojího občanství, s osobami, které je mají, jedná jako s Íránci a neumožňuje kontakt s konzulárním oddělením. V teheránských věznicích si podle íránské prokuratury odpykává tresty na 70 špionů. Mnozí jsou lidé s dvojím občanstvím.