Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká věznice ulehčuje trestanci trest smrti. Dostane polštář pod hlavu

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Columbus (USA) - Věznice v americkém státě Ohio se dnes rozhodla ulehčit odsouzenci na smrt odchod ze života. Alva Campbell byl odsouzen k nejvyššímu trestu za vraždu osmnáctiletého mladíka v roce 1997, popraven injekcí má být ve středu. Na doporučení vězeňského lékaře bude mít pod hlavou polštář, aby se mu prý při popravě lépe dýchalo.

Zpráva agentury AP se odvolává na rozhodnutí vězeňské správy státu Ohio. Při "nácviku" smrtící procedury se podle ní minulý měsíc ukázalo, že Campbell se lehce třese, ulehne-li na plochou popravčí lavici. Lékaři navíc nemohli najít vhodnou žílu, do níž by jedovatý roztok vpravili.

Vězeňská mluvčí JoEllen Smithová novinářům řekla, že vězeňská služba přihlíží ke zdravotním problémům odsouzence a snaží se podniknout "náležitá opatření". Devětašedesátiletý recidivista Campbell vzhledem k neutěšenému zdravotnímu stavu marně žádal soud o popravu zastřelením, uvedla AP. Žádost o milost ohijský guvernér John Kasich minulý týden zamítl.

Podle úředních záznamů bylo letos v USA zatím popraveno třiadvacet odsouzenců, každý z nich dávkou jedovatého koktejlu aplikovaného injekcí. Nejstarší z nich, pětasedmdesátiletý Thomas Arthur, čekal na smrt 34 let.

Témata:  USA trest smrti věznice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy