reklama

Corfmanová deníku The Washington Post řekla, že když jí bylo 14 let, tak se seznámila s Moorem, který v té době pracoval jako asistent okresního žalobce. Uvedla, že ji pozval k sobě domů, kde ji během první návštěvy líbal a během druhé vysvlékl do spodního prádla a osahával, což se jí nelíbilo, proto ho přinutila přestat a odvézt ji domů.

Moore v neděli na setkání se svými příznivci řekl, že obvinění od Corfmanové je falešné a účelové, neboť bylo zveřejněno až nyní, ačkoli on ve veřejném životě působí desítky let. Také prohlásil, že deník The Washington Post zažaluje.

Nelsonová v pondělí před novináři v New Yorku uvedla, že od 15 let si jako studentka střední školy v alabamském Gadsdenu přivydělávala jako servírka v podniku, který Moore pravidelně navštěvoval. Již tehdy se jí prý snažil různými narážkami lichotit, na což ona ale nereagovala, neboť nestála o přítele, který by byl dvakrát starší než ona.

Krátce po šestnáctých narozeninách Moore nabídl Nelsonové odvoz domů, neboť její tehdejší přítel měl zpoždění. Dívka toho využila. Moore ji ale neodvezl domů, jen přejel za budovu restaurace, kde auto zevnitř zamkl a Nelsonovou začal osahávat.

"Snažila jsme se vymanit a křičela jsem, aby přestal, ale on mi sevřel krk a pokusil se mi hlavu přitáhnout k jeho rozkroku," popsala novinářům události v autě s tím, že se jí Nelson také pokoušel stáhnout tričko. "Myslela jsem si, že mě znásilní," řekla. Nakonec ale přestal.

"Podíval se na mě a řekl: 'Jsi dítě. Já jsem žalobce okresu Etiwah. Pokud o tomhle někomu řekneš, nikdo ti neuvěří.' Pak konečně otevřel dveře auta a já buď vypadla, nebo mě vystrčil," dodala.

Uvedla také, že se bála o své zkušenosti okamžitě promluvit, neboť měla strach, že by se Moore pomstil její rodině. Ještě ten den ale podala v restauraci výpověď. Své sestře o události řekla po dvou letech a před čtyřmi roky se svěřila i matce. Manželovi vše řekla ještě před svatbou.

Nelsonová rovněž prohlásila, že si až do nynějška myslela, že byla jedinou Mooreovou obětí, proto mlčela. Povzbudily ji až čtyři výpovědi žen, které o Mooreovi promluvily. "Jejich odvaha mi pomohla překonat strach," řekla.

Moore nové obvinění označil za naprostou lež a politický úskok. "Nikdy jsem neudělal to, o čem mluvila," řekl v pondělí večer na rychle svolané tiskové konferenci, na které ho svou přítomností podpořila manželka Kayla.

K odstoupení mezitím Moorea vyzvala řada republikánských činitelů. Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell uvedl, že věří ženám, které kandidáta na senátorský post obvinily. Vlivný arizonský senátor John McCain prohlásil, že Moore by se v žádném případě neměl stát členem Kongresu. McCainův arizonský kolega Jeff Flake k tomu uvedl, že kdyby volil v Alabamě, tak by dal raději hlas Mooreovu demokratickému sokovi Doughu Jonesovi.