Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde budeme v bezpečí? Interaktivní mapa ukazuje, kam doletí severokorejské rakety

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Sydney - Severní Korea v posledních měsících zabírá veškeré titulky o jaderných zbraních, pozornost vyvolávají zejména její raketové testy a silné slovní hrozby. V prvním případě tak lidi zajímá, zda má KLDR skutečně zbraně hromadného ničení. Stále všechny informace potvrzuje, lidé se proto přirozeně ptají, kde bude v bezpečí před severokorejskou zlobou.

Austrálie nepatří mezi hlavní úhlavní nepřátele severokorejského režimu, jako dlouholetý americký spojenec však čelí také výhružkám. Vědci ze Sydney proto vytvořili mapu, kde si každý může ověřit, zda je i jeho město v možném ohrožení. Špatnou zprávou je, že téměř nikde na světě v bezpečí nebudete.

Nejznámější raketovou střelou v severokorejském arzenálu je zřejmě ER Scud. Má sice jen krátký dolet (1000 kilometrů), ale může ohrozit všechna města v Jižní Koreji, Soul nevyjímaje, v bezpečí není ani Japonsko s hlavním městem Tokio nebo lidnatá Osaka. Samotná střela byla testována skoro 50krát, severokorejská média se navíc chlubí tím, že jen jeden test byl neúspěšný.

Spojené státy americké jsou zatím v relativním klidu, ale ne na příliš dlouho.  Režim Kim Čong-Una už nějakou dobu vyhrožuje, že má téměř na dosah mezikontinentální rakety, které způsobí peklo od západního k východnímu pobřeží USA. V současnosti má však k dispozici již rakety středního doletu Hwasong-12 , které ohrožují vojenský ostrov Guam.

Dobrá zpráva je, že Hwasong-12 byl zatím úspěšně otestován je ve třech případech, celkově proběhlo 14 pokusů. Špatná zpráva je, že má maximální dolet až 4500 kilometrů, vylepšená verze střely Hwasong-14 doletí skoro dvakrát tolik, čímž už nyní mohou teoreticky Severokorejci zaútočit na Aljašku. Hwasong-14 pak také může zasáhnout i Českou republiku a část Německa.

Není zatím jasné, jaký typ střel Kim Čong-Un nechal v posledních měsících otestovat, vědci se však domnívají, že se jednalo o rakety s maximálním doletem až 10 tísc kilometrů. Tím už je ve vážném ohrožení i slunečná Kalifornice včetně ikonických amerických měst jako Los Angeles nebo San Francisco.

Tyto rakety jsou zatím v počáteční fázi testování, ale pokud budou severokorejští vědci úspěšní, pak ani hlavní americké město Washington DC nebo zalidnění New York nebudou ve válce v bezpečí. Rotace země totiž raketám ze Severní Koreje pár kilometrů ušetří. Australští vědci však přicházejí s jednou dobrou zprávou, zatímco Asie, USA i Evropa budou kompletně pod hrozbou severokorejských střel, na zemi pořád existuje místo, kam na vás nedostřelí.

Je jím argentinské město Mar del Plata, které se nachází asi 400 kilometrů jižně od Buenos Aires. Otázkou však je, zda i tady se schováte před jadernou radiací.  Na mapu se můžete podívat zde.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy