Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabské země šíří pomluvy o Kataru. Nechtějí krizi vyřešit, tvrdí emír

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty na počátku června přerušily diplomatické styky s Katarem. Jeho emír šajch Tamim bin Hamad Sání v projevu před katarskou Poradní radou (šúrou) dnes prohlásil, že se zmíněné země krizi nesnaží řešit.

Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty vyhlásily proti Kataru dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu.

"Jsme připraveni na kompromis prostřednictvím dialogu, který bude založen na vzájemném respektu ke svrchovanosti zemí. Na druhou stranu nám je podle chování zemí, které vůči nám zavedly blokádu, jasné, že tyto země nemají zájem o řešení," řekl dnes emír.

Emír dále uvedl, že arabské země šíří o Kataru pomluvy a chtějí zabránit tomu, aby se v roce 2022 v zemi konalo mistrovství světa ve fotbale.

Šajch Tamim bin Hamad Sání funkci nejvyššího katarského činitele zastává od roku 2013, kdy odstoupil jeho otec. V současné době podle emíra vláda připravuje opatření, která umožní volby do Poradní rady. Původně se do 45členné rady měly konat volby už v roce 2013, ale nakonec vyhlášeny nebyly.

Témata:  Katar Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy