Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení v Íránu si vyžádalo už 530 mrtvých

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Teherán - Počet mrtvých po nedělním zemětřesení v Iráku a Íránu vystoupal na 530, zranění utrpělo přes 8000 lidí. Íránská média uvedla, že se zřítilo zhruba 12.000 domů. Mnozí budou muset trávit další mrazivou noc venku. Pálí bedny, aby se zahřáli.

Naprostá většina obětí je z íránské západní provincie Kermánšáh, v Iráku je podle dnešních zpráv nejméně osm mrtvých.

Otřesy byly zaznamenány v neděli večer. Měly sílu 7,3 stupně a kromě ztrát na lidských životech jsou hlášeny i velké materiální škody.

Prezident Hasan Rúhání, který dnes oblast navštívil, upozornil, že zničeny byly především budovy vybudované v rámci státní výstavby, zatímco domy soukromníků odolaly. Prohlásil také, že budou-li nalezeni viníci, budou potrestáni za nedodržení stavebních předpisů.

V noci sice byly přerušeny záchranné operace, ale za denního světla byly obnoveny a týmy záchranářů se psy i těžkou technikou stále prohledávají trosky. Poničeno je sedm větších měst a asi 2000 vesnic.

"Nemáme dost jídla ani vody. Děti pláčou zimou, drží se rodičů, aby se zahřály, je to špatné," řekl Alí Gulání z města Kasr Šírín, které je mezi postiženými. Podle odhadů jedné humanitární agentury potřebuje pomoc nejméně 70.000 lidí. OSN ohlásila, že je připravena začít pomáhat, bude-li o to požádána.

Témata:  Hasan Rúhání Írán zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy