Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může EU za utrpení migrantů v Libyi? Pozorovatelé byli zděšeni tím, co viděli

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Ženeva - Vysoký komisař OSN pro lidská práva označil spolupráci EU a Libye na omezení přílivu migrantů za nehumánní. Poukázal hlavně na údajné zhoršování podmínek migrantů v libyjských zadržovacích centrech.

"Mezinárodní společenství nemůže nadále zavírat oči před nepředstavitelnými hrůzami, které musí snášet migranti v Libyi, a chtít, aby se situace upravila pouhým zlepšením podmínek zadržování," prohlásil Zajd Raad Husajn.

Podle něj je nehumánní sama "politika EU spočívající v pomoci libyjské pobřežní stráži při zachycování a navracení migrantů". "Utrpení migrantů zadržovaných v Libyi je urážkou svědomí lidstva," dodal Husajn s tím, že situace se stává "katastrofální".

Apel zazněl den poté, co ve Švýcarsku zasedala takzvaná kontaktní skupina pro migrační trasu centrálního Středomoří, zahrnující 13 evropských a afrických zemí včetně Libye. Skupina v Bernu slíbila, že podmínky migrantů v zadržovacích centrech v Libyi se zlepší a bude hledat způsoby, jak zajistit Afričanům legální přístup do Evropy, například prostřednictvím udělování stipendií.

Zadržovací centra pro uprchlíky v Libyi označila Organizace spojených národů už dříve za nelidská, a to například kvůli zneužívání, ke kterému v nich dochází, i kvůli nedostatku základní hygieny, lékařské péče a jídla.

Zajd Raad Husajn dnes kritizoval EU a Itálii, že pomáhají libyjské pobřežní stráži ve snaze zadržovat čluny s migranty na moři, přestože organizace hájící lidská práva vyjadřují své znepokojení nad osudem migrantů.

Pozorovatelé byli počátkem listopadu v Tripolisu, kde zadržovací centra navštívili a hovořili s migranty. "Pozorovatelé byli šokováni tím, co viděli: tisícovky pohublých a traumatizovaných mužů, žen a dětí, namačkaných jeden na druhého, zavřených v hangárech a zbavených důstojnosti," citovala komisaře agentura AFP.

Témata:  uprchlíci Libye uprchlické tábory

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.