reklama

Parmaukkcha patří ke skupině nacionalistických duchovních, kteří varují před údajnou islamizací Barmy, kde muslimská menšina tvoří pouze pět procent populace.

Nejznámějším představitelem tohoto hnutí je mnich Wirathu, vedle Parmaukkchy další významná postava vlasteneckého sdružení Ma Ba Tha. Jejich aktivity jsou namířeny zejména proti muslimskému etniku Rohingů. Kritizují i samotný výraz Rohingové, místo něhož jsou v Barmě ke zdůraznění cizího původu tito lidé označováni mimo jiné jako "Bengálci".

Vězněný mnich se v souvislosti s protirohingskou demonstrací před americkou ambasádou v Rangúnu z loňského dubna hájil tím, že "nedělal nic jiného, než že bránil svrchovanost státu". Po víkendovém výslechu soud odmítl Parmaukkchu propustit na kauci, proces s ním začne 21. listopadu.

Příchod vlivného duchovního dnes u soudu očekávaly desítky přívrženců, včetně jeho sestry. "Je to syn Buddhy," řekla v slzách agentuře AFP Kchin Mar U. "Bolí mě, když jej vidím v civilních šatech, jsem zvyklá jej vídat v oděvu mnichů... Nic špatného neudělal," dodala sestra Parmaukkchy.