Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barma zasahuje ve prospěch Rohingů. Uvěznila mnicha, který měl podněcovat k násilí

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rangún - V Barmě za týden začne soud s jedním z nejvlivnějších ultranacionalistických buddhistických mnichů. Parmaukkchu je obviněn z podněcování násilí a narušování veřejného pořádku, na proces čeká ve vazbě.

Parmaukkcha patří ke skupině nacionalistických duchovních, kteří varují před údajnou islamizací Barmy, kde muslimská menšina tvoří pouze pět procent populace.

Nejznámějším představitelem tohoto hnutí je mnich Wirathu, vedle Parmaukkchy další významná postava vlasteneckého sdružení Ma Ba Tha. Jejich aktivity jsou namířeny zejména proti muslimskému etniku Rohingů. Kritizují i samotný výraz Rohingové, místo něhož jsou v Barmě ke zdůraznění cizího původu tito lidé označováni mimo jiné jako "Bengálci".

Vězněný mnich se v souvislosti s protirohingskou demonstrací před americkou ambasádou v Rangúnu z loňského dubna hájil tím, že "nedělal nic jiného, než že bránil svrchovanost státu". Po víkendovém výslechu soud odmítl Parmaukkchu propustit na kauci, proces s ním začne 21. listopadu.

Příchod vlivného duchovního dnes u soudu očekávaly desítky přívrženců, včetně jeho sestry. "Je to syn Buddhy," řekla v slzách agentuře AFP Kchin Mar U. "Bolí mě, když jej vidím v civilních šatech, jsem zvyklá jej vídat v oděvu mnichů... Nic špatného neudělal," dodala sestra Parmaukkchy.

Témata:  Barma Buddhismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy