reklama

Úroveň podpory Angely Merkelové a její strany CDU/CSU spadla na třicetiprocentní hranici. Stalo se tak těsně před jednáním o sestavování nové německé koalice.

Merkelová ve volbách do spolkového sněmu získala 31% hlasů, což znamená, že bude muset hledat víc než jednoho koaličního partnera.

Pokud by se nepovedla vytvořit koalice CDU/CSU, Zelených a Svobodných demokratů, hrozily by předčasné volby, protože ani jedna ze stran nechce jít do vlády s krajně pravicovou AfD.

Naposledy se popularita Merkelové pohybovala v tak nízkých číslech před šesti lety, kdy vrcholila Dluhová krize v Evropské unii. Tehdy situaci ustála, podařilo se jí navýšit HDP a snížit nezaměstnanost.

Sestavení koalice je pro Merkelovou stěžejní věcí. Pokud by se jí to nepovedlo, následovaly by předčasné volby, které by podle posledních průzkumů nic nezměnily.

Vítězem hlasování by se staly opět konzervativní strany CDU/CSU pod vedením současné kancléřky. Podle průzkumu by získaly 32 procent hlasů, tedy jen 0,9 procenta méně než při ve volbách, které se uskutečnily 24. září.