Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Harírí se stále nevrátil. Saúdové zadržují, myslí si libanonský prezident

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Bejrút - Libanonský prezident Michel Aún tvrdí, že Saúdská Arábie zadržuje libanonského premiéra Saada Harírího. Jinak totiž jeho pokračující nepřítomnost odůvodnit nelze. Harírí by se měl podle hlavy státu co nejdříve vrátit do Bejrútu, aby mohla vláda opět normálně fungovat.

Harírí 4. listopadu oznámil z Rijádu rezignaci. Zadržováním libanonského premiéra porušuje Saúdská Arábie lidská práva, uvedl Aún.

Mnoho politologů věří, že Saúdská Arábie Harírího, který je sunnita, přiměla k rezignaci, protože ho považovala za neschopného snížit moc radikálního šíitského hnutí Hizballáhu v libanonské vládě.

Rijád viní Hizballáh z agrese vůči Saúdské Arábii a kritizuje jeho roli v Jemenu a Sýrii. Činnost Hizballáhu v regionu navíc podle Saúdské Arábie souvisí s údajnými mocenskými úmysly Íránu.

Saúdská Arábie tvrdí, že Harírího proti jeho vůli nedrží a jeho rezignaci přičítá údajnému rostoucímu vlivu Hizballáh v Libanonu. V úterý Harírí na twitteru napsal, že se do Libanonu vrátí v nadcházejících dvou dnech. Dnes v reakci na komentář prezidenta na twitteru napsal: "Vrátím se, jak jsem slíbil."

Témata:  Saúdská Arábie Libanon Hizballáh

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy