Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament má nové místopředsedy. Vedle Teličky usedne i romská poslankyně

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský parlament (EP) si dnes zvolil dva nové místopředsedy. Jedním z nich je Lívia Járókaová z maďarské vládní strany Fidesz. Je první osobou romského původu, která v EP získala takto významnou funkci. Druhým novým místopředsedou se stal Ital Fabio Massimo Castaldo.

Járókaová je členkou lidovecké parlamentní frakce (EPP), Castaldo patří do protiunijní frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) připomněl, že Járókaová je europoslankyní od roku 2004 a celou dobu aktivně bojuje za práva Romů. "Dokazuje, že se systematickou prací opravdu dá dosáhnout výborných výsledků, a to bez ohledu na původ," uvedl Zdechovský.

Evropský parlament má 14 místopředsedů, jedním z nich je od letoška český europoslanec Pavel Telička. Jejich úkolem je především zastupovat předsedu EP, například řídit plenární zasedání.

Témata:  romové Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy