Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK si stěžuje na Varšavu, polští ministři prý nemají zájem o osobní jednání

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Štrasburk - Místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans si dnes postěžoval na dialog s Varšavou. Podle něj EK od července několikrát vyzvala polské ministry k osobnímu jednání o stavu právního státu v Polsku, ale bez úspěchu.

Komise podle Timmermanse přesto doufá, že se polská vláda bude snažit předejít dalšímu vyhrocování sporu s Bruselem ohledně změn v polském soudnictví, které podle EU narušují nezávislost polské justice.

Komise v létě kvůli problematické reformě soudnictví zahájila s Polskem řízení pro porušení unijní legislativy, které může skončit žalobou u unijního soudu. Polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že zákony odpovídají evropským standardům a že soudy je potřeba reformovat, protože jsou pomalé a neefektivní. Kritici vládních návrhů včetně soudců vidí za tímto počínáním snahy podřídit soudy vládě.

Timmermans dnes také řekl, že Evropská komise nyní zkoumá návrhy úprav dvou kontroverzních zákonů, které předložil polský prezident Andrzej Duda, a bude sledovat další vývoj. Duda, který je spojencem PiS, tyto zákony - o nejvyšším soudu a o soudcovské radě - nejprve po protestech a kritice Západu vetoval a později přišel s vlastními úpravami. Komise ale podle Timmermanse pociťuje i ohledně těchto úprav "silné obavy". Čeká na prosincové stanovisko právních expertů Rady Evropy sdružených v takzvané Benátské komisi.

Polský europoslanec Janusz Lewandovski, který je členem polské opoziční Občanské platformy (PO), dnes v parlamentu obvinil polskou vládu ze zneužívání moci. Mimo jiné řekl, že Polsko má spojence v Evropské unii, a "nikoli v Turecku nebo Bělorusku". "Nechceme se cítit trapně kvůli tomu, kdo jsme," dodal.

Europoslanec za PiS Ryszard Antoni Legutko na to reagoval, že Lewandovski podle něj "ztrácí rozum", a postoj Evropské unie nazval ukázkou síly. Evropskou komisi obvinil z uplatňování dvojích standardů. Pokud by Polsko procházelo ústavní krizí podobně jako nyní Španělsko, Timmermans by podle něj vystupoval "jako svatý Jiří bojující proti drakovi". Po skončení svého projevu Legutko odešel ze sálu.

Evropští poslanci později schválili právně nezávazné usnesení týkající se stavu právního státu v Polsku. Vyjádřili v něm obavy z nedávných změn týkajících se veřejnoprávních médií, státní služby, protiteroristického zákona a práv žen.

Témata:  Polsko EU Evropská komise (EK) Frans Timmermans

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy