Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Harírí odletí do Paříže, oznámil libanonský prezident

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Bejrút/Paříž - Podle informací agentury Reuters libanonský premiér Saad Harírí, který překvapivě 4. listopadu ze Saúdské Arábie rezignoval, přiletí během dvou dnů do Paříže. Následně zamíří do Bejrútu, kde svou rezignaci oficiálně podá.

Harírí už asi dva týdny pobývá v Saúdské Arábii a spekuluje se, že je tam zadržován. To však Rijád odmítá. Saúdskoarabský ministr zahraniční Ádil Džubajr dnes řekl, že Harírí může ze Saúdské Arábie odcestovat, kdy bude chtít, podobné stanovisko zaznělo i z Paříže.

Libanonský prezident Michel Aún dnes na twitteru napsal, že krize kolem Harírího rezignace se snad už blíží ke konci. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu oznámil, že Harírího pozval do Francie poté, co hovořil s ním a s korunním princem Saúdské Arábie Muhammadem bin Salmánem. Macron zdůraznil, že nejde o nabídku exilu.

Podle nejmenovaného zdroje pojede Harírí do Francie i se svou rodinou. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes řekl, že Harírí může přijet do Francie, až bude chtít a kdy bude chtít, Paříž ho prý přijme jako přítele.

Francie a Libanon mají historické vazby, jelikož se Libanon po první světové válce stal mandátním územím Společnosti národů pod správou Francie. Do té doby byl po pět století součástí Osmanské říše. Nezávislost získal v roce 1943. Z tohoto důvodu podle agentury AP Francie v krizi související s rezignací sehrála roli zprostředkovatele.

Svou rezignaci Harírí zdůvodnil obavami o svůj život a kritizoval rostoucí vliv Íránu a Hizballáhu v Libanonu. V Libanonu podle něj panuje stejná atmosféra jako v roce 2005 před atentátem na jeho otce a někdejšího premiéra Rafíka Harírího, který byl zavražděn v Bejrútu.

Mnoho politologů se domnívá, že Saúdská Arábie Harírího, který je sunnita, přiměla k rezignaci, protože ho považovala za neschopného omezit moc radikálního Hizballáhu v libanonské vládě.

Témata:  Libanon Saúdská Arábie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy