Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí Britům vyhynutí? V porodnicích je rapidně více cizinek

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Nízká porodnost je problémem celého vyspělého světa, ale ve Velké Británii může být tento stav až krizový. Nemocnice Northwick Park je jedna z 25 nemocnic jenom na severozápadě Londýna, kde matky cizinky zcela převyšují počet Britek. Konkrétně v Northwick Park má pouze každé páté dítě rodiče s britským občanstvím.

Čtyři z pěti miminek narozených v severozápadní části města má matku cizího původu, dokazují statistická čísla. Jen za minulý rok se v oblasti narodilo 5117 dětí, 4031 z nich však byla cizího původu. Northwick Park není zdaleka jediná porodnice s takovýmhle poměrem, i v dalších nemocnicích je počet cizinek nad 70 procent.

Za fenoménem nemůže však jen nízká porodnost ve Spojeném království. Počet porodů navyšují zejména uprchlíci v zemi. Každoročně se v Anglii a Walesu narodí kolem 700 tisíc miminek, do minulého roku byl počet matek narozených mimo Velkou Británii kolem 26 procent, to je nejvyšší poměr v historii země.

Matky cizinky se nejčastěji koncentrují v londýnských nemocnicích, ale i mimo město se jedná o vysoká čísla. Jejich volba porodit v hlavním městě však působí nemalé potíže, nemocnice jsou zde přeplněné. Zároveň však čísla také ukazují, do jakých částí se nejčastěji uchylují a naopak o které oblasti není vůbec zájem. "Je třeba lépe organizovat a rozdělit uprchlíky," myslí si Alp Mehmet ze státní instituce dohlížející na migraci.

Nemocnice v Northwick Park uvažuje o zaměstnání až 3000 dalších lidí, pokud bude trend pokračovat, jenže další problém ve zdravotnictví je, že nemají kde sehnat lidi. Nedávná studie ukázala, že v některých částech se musí instituce spolehnout na lékaře vytrénované v zahraničí, jedná se až o polovinu z celkového počtu personálu.

Celého britské zdravotnictví se tak spoléhá především na migranty, protože má velký nedostatek vlastních absolventů zdravotnických oborů. Například nemocnice v Lincolnshire má celkem 48 procent z celkových 836 doktorů cizího původu. Ti pocházejí až z 55 různých zemí, jako je Rumunsko, ale také Nigérie či Súdán.

V současnosti v zemi pracuje přes 113 tisíc lékařů vystudovaných mimo území Spojeného království, ministerstvo zdravotnictví však připravuje program, který by každoročně měl do země přivést dalších 1500 doktorů cizího původu. Velký počet mediků pochází z ostatních evropských zemí, jako je Řecko, Irsko, Německo nebo Itálie. Výjimkou však nejsou ani daleké státy jako Indie, Pákistán nebo některé africké země.

Témata:  Velká Británie porodnost nemocnice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy