Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko si připomnělo 44. výročí potlačení vzpoury studentů

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Zhruba 20 tisíc lidí se dnes v Řecku zúčastnilo vzpomínkových akcí u příležitosti 44. výročí krvavě potlačené studentské vzpoury z roku 1973 proti tehdejší vojenské diktatuře.

Tradiční pochody, které se konaly v metropoli Aténách a v severořecké Soluni, částečně narušily stovky anarchistů a příslušníků krajní pravice, proti nimž zasáhla policie.

V centru Atén vyrazilo na pochod zhruba 11.000 převážně mladých lidí. Na klidný průběh akce dohlíželo 5000 příslušníků pořádkových sil. Pochod, v jehož čele nesli účastníci řeckou vlajku pokrytou červenými karafiáty, začal symbolicky na aténské polytechnice a skončil u americké ambasády. Právě polytechnika byla ohniskem revolty.

Na několik místech v Aténách, včetně u velvyslanectví USA, zasahovaly podle řeckých médií pořádkové síly proti skupinám anarchistů a příslušníků krajní levice. Několikrát proti nim použily slzný plyn. Situace byla nejvypjatější ve čtvrti Exarchia, kde zasahovali policisté proti zhruba stovce převážně zahalených výtržníků.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy