reklama

Země se změnila, píše také v článku nazvaném Pražská zima, který kritizuje mimo jiné prezidenta Miloše Zemana. Spiegel Online popisuje aktuální aféry kolem fotografie žáků první třídy ze základní školy v teplických Proseticích nebo brutální útok fotbalových výtržníků na muže ze západní Afriky v pražské tramvaji.

"Nejsou to zdaleka nejhorší takové případy v Česku," konstatuje server, který připomíná, že země v 90. letech i po roce 2000 zažila vícero rasisticky motivovaných vražd Romů a Afričanů. Dříve ale podle ní v české politice i společnosti panovala široká protirasistická a protiextremistická shoda.

Dnes je tomu podle webu jinak. Rasistické projevy sice odsoudil premiér Bohuslav Sobotka a ministr školství Stanislav Štech, prezident Zeman je ale relativizoval. Zeman také podle Spiegel Online pronesl rasistickou poznámku o Romech, když řekl, že mezi nepřizpůsobivými občany je nejspíš 90 procent Romů. Takové výroky podle serveru nejsou ojedinělé a nepronáší je jen hlava státu.

Nejnovější projevy rasismu vidí web také v kontextu říjnových parlamentních voleb, ve kterých uspěly strany stavící se proti establishmentu i krajní pravice. Právě Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která prosazuje mimo jiné zákaz islámu v Česku, by spolu s komunisty mohla v Poslanecké sněmovně podpořit vznikající vládu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, míní Spiegel Online.