Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina si předvolala polského velvyslance

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev/Varšava - Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí si dnes předvolalo polského velvyslance. Informovala o tom na twitteru mluvčí ukrajinského MZV Mariana Betsová.

Kyjev reaguje na polské rozhodnutí nevpouštět do země Ukrajince s protipolskými postoji. To se nejnověji v sobotu dotklo ukrajinského státního úředníka Svjatoslava Šeremeta. Mezi oběma už delší dobu sousedními zeměmi stoupá napětí kvůli vzájemným historickým křivdám.

Polsko neumožnilo vstup tajemníka ukrajinské vládní komise pro památku obětí války a politických represí v reakci na letošní ukrajinský zákaz exhumace Poláků zmasakrovaných za druhé světové války ukrajinskými nacionalisty. Za povolení k exhumacím zodpovídá právě Šeremet, řekl agentuře PAP polský velvyslanec na Ukrajině Jan Pieklo.

Polští poslanci letos v létě označili vyvraždění zhruba 100.000 Poláků ukrajinskými nacionalisty za druhé světové války na západoukrajinské Volyni za genocidu. 

Témata:  Ukrajina Polsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.