Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý tisk: Po krachu jednání o vládě stojí země před státní krizí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německé deníky komentují krach jednání o nové vládě. Země podle nich směřuje k předčasným volbám, jejichž vyústění je naprosto nejisté, což povede ke státní krizi. Ztroskotání koaličních rozhovorů je i politickým krachem kancléřky Angely Merkelové, míní redaktor Stuttgarter Zeitung.

"Je to politické zemětřesení, které uvrhává celý politický systém v Německu a také Evropskou unii do hluboké krize, možná dokonce do státní krize," napsal Christoph Seils na serveru měsíčníku Cicero.

Podle Seilse se teď Merkelová musí obávat o svou funkci předsedkyně vlády i šéfky Křesťanskodemokratické unie (CDU). Za sečtené pak označil dny Horsta Seehofera v čele Křesťanskosociální unie (CSU).

Zelení se v případě nových voleb možná znovu do parlamentu nedostanou. Za nejasné považuje Seils to, jak občané vyhodnotí počínání Svobodných demokratů (FDP), kteří koaliční jednání ukončili. "Šanci posílit zavedený systém stran a obnovit důvěru v politické elity, šanci postavit mosty ve společnosti, jamajské strany (CDU/CSU, FDP a Zelení), ale také SPD (sociální demokracie) propásly," dodal.

Jako "triumf nedůvěry," jenž naruší vážnost celého Německa, vnímá nezdar rozhovorů Armin Käfer z deníku Stuttgarter Zeitung. Vinu za krach jednání nelze podle něj nikomu jednoznačně přiřadit, bezprostřední škody ale prý nejvíce dopadnou na Merkelovou. Místo čtvrtého funkčního období v pozici kancléřky je nyní na odvolání.

Témata:  Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy