Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První kolo prezidentské volby v Chile vyhrál Piňera, utká se se senátorem Guillierem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Santiago de Chile - Prezidentské volby v Chile vyhrál Sebastián Piňera, kandidát pravice. V kole 17. prosince se utká se středolevicovým senátorem Alejandrem Guillierem. Současné prezidentce Michelle Bacheletové končí mandát v březnu příštího roku.

Favorizovaný Piňera získal v nedělních volbách 36,6 procent a Guillier 22,7 procent hlasů. Třetí z osmi kandidátů skončila s 20,3 procenty levicová novinářka Beatriz Sánchezová. Ta již nepřímo vyzvala své podporovatele, aby v druhém kole dali hlas Guillierovi, napsala agentura DPA.

Podnikatel Piňera (67) už úřad hlavy státu zastával v letech 2010 až 2014. Časopis Forbes jej označuje za třetího nejbohatšího muže Chile. Piňerovým vítězstvím by se potvrdil odklon jihoamerických voličů od levice, jako se to v posledních letech stalo například v Argentině či Peru, kde vyhráli pravicoví kandidáti Mauricio Macri a Pedro Pablo Kuczynski.

Guillier (64) je známý sociolog a novinář. V politice působí teprve tři roky jako senátor.

Témata:  Chile volby

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.