reklama

Putin při uvítání ocenil Zemanův podíl na tom, že nehledě na existující problémy se spolupráce obou zemí prohlubuje, zejména v ekonomice. Řekl, že hodlá se Zemanem diskutovat i o kulturní výměně a o rostoucím zájmu o výuku ruštiny v Česku. Spokojen je Putin také s výměnou divadelních souborů.

Zeman poukázal na početnou delegaci podnikatelů, kteří s ním přijeli. Zatímco na dřívější návštěvu Francie jich prezidenta doprovázelo 14, v Rusku je počet desetinásobný, uvedl Zeman. Zároveň vyslovil politování nad tím, že "z technických, nikoli ideologických" důvodů nebylo možné přivézt lebku sv. Ludmily, kterou uctívá i ruské pravoslaví. Lebka měla být podle původních plánů vystavena na dva dny v některém z moskevských chrámů.

S Putinem chce Zeman hovořit zejména o dvoustranných vztazích s důrazem na hospodářskou spolupráci. Český prezident patří v Evropské unii k nejhlasitějším kritikům protiruských sankcí, vyhlášených v roce 2014 po ruské anexi ukrajinského Krymu. Sankce spolu s poklesem cen energetických surovin negativně ovlivnily ruský hospodářský růst, země se ale z jejich důsledků začíná zotavovat. Této skutečnosti chtějí využít i zástupci desítek českých firem, kteří do Ruska s českým prezidentem přicestovali.

Jednání prezidentů se má uskutečnit ve dvou kolech: v užším a širším složení delegací. Zemana k Putinovi doprovázeli prezidentův kancléř Vratislav Mynář, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a prezidentův hlavní poradce Martin Nejedlý, kritizovaný Zemanovými odpůrci za dřívější vztahy s ruským podnikatelským prostředím. Za ruskou stranu byli přítomni Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Místem rozhovoru Zemana s Putinem se stal areál Bočarov ručej, rozlehlá prezidentská rezidence v údolním lesoparku při pobřeží Černého moře. Za sovětské éry byla místem letního odpočinku komunistických vůdců včetně Nikity Chruščova nebo Leonida Brežněva, ale také mnoha státníků "socialistického tábora".

Dnes je Bočarov ručej Putinova oficiální a stále oblíbenější rezidence, kam ruský prezident pravidelně zve zahraniční návštěvy. Před zahájením zimní olympiády v Soči nechal Kreml areál přestavět. Tato přestavba má podle ruských médií pokračovat, chystají se prý projekty za téměř dvě miliardy rublů.