Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman obdržel od Putina vzácný tisk ze 17. století, státnici si pochvalují společná jednání

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Soči - Za obsažnou a otevřenou označil dnes ve vystoupení před novináři ruský prezident Vladimir Putin dnešní besedu s českým prezidentem Milošem Zemanem. Ocenil pozitivní vývoj zejména vzájemných hospodářských a obchodních vztahů. Šéf Kremlu daroval České republice vzácný tisk.

Předmětem jednání byla kooperace v energetice včetně jaderné a průmyslu, zejména automobilovém, řekl Putin. Rozhovor se týkal i humanitární spolupráce, dodal a zvlášť zdůraznil vděčnost ruské strany za udržování hrobů sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa na konci druhé světové války.

Putin Zemana seznámil s ruským pohledem na řešení ukrajinské krize. Oba státníci se podle ruského prezidenta shodli na nezbytnosti normalizace styků mezi Evropskou unií a Ruskem.

Zeman během rozhovorů informoval Putina, že během nynější velké mise českých podnikatelů budou podepsány smlouvy za zhruba 20 miliard korun. Znovu zdůraznil svůj odpor vůči praxi mezinárodních sankcí, a to včetně odvetných sankcí Ruska vůči EU. "Přicházíte o naše skvělé sýry a jogurty, nevím, zda se sankce týkají i piva," upozornil český prezident. "Pivo bude," poznamenal Putin.

Zeman vyjádřil naději, že budou pro české badatele otevřeny ruské archivy, které by mohly osvětlit některé aspekty společných dějin. Uvedl, že během návštěvy odevzdá státní vyznamenání několika ruským válečným veteránům. V této souvislosti varoval před překrucováním dějin, k němuž se podle něj někteří lidé uchylují. "Jsou to jen ubožáci," řekl český prezident.

Putin dnes při schůzce se Zemanem daroval České republice vzácný tisk. "Jde o jediné kompletní Obnovené zřízení zemské z roku 1627. Ve Strahovském klášteře je druhý exemplář, tomu ale chybí šest stran," napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru s tím, že jde o mimořádný dar.

Obnovené zřízení zemské je název pro zemské ústavy Čech a následně Moravy, vydané Habsburky v němčině po potlačení stavovského povstání a nastolující absolutismus na místo dřívějšího stavovského zřízení.

Témata:  Miloš Zeman Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy