Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko oponuje Bruselu: Pokyny Evropské komice ohledně pralesa dodržujeme, tvrdí ministr

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Polský ministr životního prostředí Jan Szyszko dnes reagoval na pondělní rozhodnutí soudního dvora Evropské unie o tom, že Varšava musí přestat v Bělověžském lese kácet, jinak jí hrozí velká pokuta. Podle něj Varšava vždy dodržovala  nadále bude dodržovat pokyny Evropské komise týkající se chráněného pralesa na východě země.

Szyszko uvedl, že jeho vláda odpoví Evropské komisi v požadované lhůtě 15 dnů.

Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvedl, že Polsko v lese musí okamžitě přestat kácet, nebo zaplatí každý den pokutu 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu Kč).

Polská vláda už koncem července prohlásila, že masivní kácení v pralese zastavit nehodlá, přestože jí to nařídil Soudní dvůr Evropské unie v předběžném opatření. Podle Szyszka se kácí jen v zájmu ochrany lesa před lýkožroutem.

Ministr také na tiskové konferenci ujišťoval, že "Polsku žádná pokuta nehrozí", protože "zákon dodržuje na 100 procent". Dodal, že do lesa často zval vědce, ekology i zahraniční diplomaty, aby jim situaci vysvětlil na místě.

Z lesa se podle ředitele lesů Konrada Tomaszewského stáhla těžká technika. Lesníci budou ale pokračovat v práci za pomoci pil. Bělověžský prales na polsko-běloruském pomezí je posledním původním pralesem na evropském kontinentu a je zařazen na seznamu světového dědictví UNESCO.

Témata:  Polsko Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy