Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin si telefonoval s Trumpem, informoval ho o schůzce s Asadem

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva - Šéf Kremlu Vladimir Putin dnes telefonicky informoval svého amerického protějška Donalda Trumpa o svém setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem a o blížícím se ukončení vojenské operace v Sýrii. Putin plánuje o Sýrii hovořit ve středu mimo jiné s prezidenty Turecka a Íránu.

"Putin zdůraznil připravenost aktivně napomáhat dlouhodobému politickému urovnání v této zemi (Sýrii)," uvedl Kreml. Podle komuniké ruský prezident Trumpovi o schůzce s Asadem řekl, že syrský vůdce potvrdil své závazky v politickém procesu: uskutečnění ústavní reformy a uspořádání prezidentských a parlamentních voleb.

Putin se také znovu vyslovil pro spolupráci s USA v boji proti terorismu, a to především pokud jde o koordinaci tajných služeb obou zemí. Tuto myšlenku podle Kremlu podpořil i Trump.

Putin se v pondělí v černomořském letovisku Soči setkal se svým syrským protějškem Bašárem Asadem. Prezidenti se shodli, že vojenská operace v Sýrii se chýlí ke konci, a zdůraznili nutnost zahájení politických jednání o budoucnosti této blízkovýchodní země.

Informaci o zdaru bojů v Sýrii potvrdil Putin i při dnešním setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem. "V Sýrii jsou stále ohniska odboje, ale díky útokům našeho letectva a syrských spojenců se zmenšují," uvedl Putin s tím, že přes 98 procent syrského území mají pod kontrolou vládní jednotky.

Rozhovor obou prezidentů se týkal také Ukrajiny, Severní Koreje, Íránu a Afghánistánu.

Témata:  Vladimír Putin Bašár Asad Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.