Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel varoval pět zemí, že mohou překročit rozpočtová pravidla

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská komise varovala pět států eurozóny, včetně Itálie a Belgie, že by příští rok nemusely dodržet unijní rozpočtová pravidla. Situace v celé eurozóně se ale zlepšuje, růst vykazují ekonomiky všech zemí platících eurem, připomněla dnes Evropská komise (EK).

V případě Itálie je důvodem znepokojení přetrvávající vysoká míra veřejného dluhu, komise proto informovala Řím, že na jaře 2018 opět posoudí, zda země vládní dluh snižuje odpovídajícím způsobem.

Šestou zemí, která dnes slyšela z Bruselu varování ohledně svých hospodářských plánů, je Francie. Tu dnes komise varovala, že by ani v roce 2018 nemusela snížit zadlužení dostatečným způsobem, a dostat se tak z nynější nápravné složky Paktu stability a růstu zpět do jeho preventivní části.

To by se Paříži mohlo podařit v případě dosažení včasné a udržitelné nápravy svého nadměrného schodku, jak sliboval nový francouzský prezident Emmanuel Macron. Podzimní hospodářská prognóza komise ale nově ukázala významnou odchylku od požadovaného postupu korekce k dosažení střednědobého rozpočtového cíle a pomalejší snižování dluhu příští rok.

Reformy a zodpovědná fiskální politika by podle unijní exekutivy nyní měly přispět ke vzniku podmínek pro vyšší míru investic a zvyšování reálných mezd tak, aby z obnoveného růstu mělo prospěch co nejvíce obyvatel bloku. Novinářům to dnes řekli místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis a komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Témata:  EU Evropská komise (EK) rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy