Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Modernizace není v rozporu s islámem, tvrdí nový saúdskoarabský velvyslanec v Česku

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Praha - Nový velvyslanec Saúdské Arábie v České republice Najíf Abúd protikorupční tažení ve své zemi očekával a uvolňování zákonů týkajících se žen v Saúdské Arábii vnímá jako modernizaci, která není v rozporu s islámem.

Řekl to v rozhovoru s ČTK. Hlavní problém v politice Blízkého východu spatřuje v zapojení šíitského Hizballáhu, podporovaného Íránem, do konfliktů v Jemenu a v Sýrii nebo v podpoře radikálních skupin ze strany Kataru.

Začátkem listopadu saúdskoarabské úřady zatkly několik desítek členů saúdskoarabské politické a obchodní elity. Úřady odhadují, že království v důsledku korupce přišlo až o 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč).

Protikorupční tažení velvyslance nepřekvapilo, ale nesouhlasí s názorem, že to může snížit důvěru investorů. Podle něj je zatčení princů důkazem, že saúdskoarabský soudní systém přistupuje ke všem stejně, což se odvíjí od islámu, na kterém jsou soudy v zemi založeny. Tvrzení zahraničního tisku, že zatýkání princů, mezi nimiž je i králův synovec princ Valíd bin Talál, je příkladem snahy korunního prince Muhammada bin Salmána o upevnění moci, velvyslanec odmítá. Korunní princ se podle něj stane králem tak či tak a zatýkat kvůli tomu jiné prince nemá zapotřebí.

Saúdská Arábie začala uvolňovat i různá omezení vůči ženám, zmírnila zákony o opatrovnictví a od příštího roku nechá ženy řídit auta. Na otázku, proč se změny dějí právě teď a čemu je přičítá, velvyslanec odpověděl: "Proč by se teď dít neměly?... Korunní princ oznámil, že bychom neměli dopustit, aby se nám bránilo v modernizaci. To ale neznamená, že porušujeme naše zásady. Mladá generace korunního prince podporuje a bude mnoho pozitivních změn týkajících se žen... Ženy například zasedají v poradní radě, více žen než mužů má stipendia na zahraničních vysokých školách a v Saúdské Arábii mají ženy na školách rovněž velké zastoupení."

Další část rozhovoru se týkala role království v konfliktech na Blízkém východě. V červnu Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt a Spojené arabské emiráty přerušily diplomatické styky s Katarem a vyhlásily proti němu blokádu. Katar podle nich podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. Saúdská Arábie spatřuje hlavní problém ve vedení země. Katar se podle velvyslance zavázal, že se bude zasazovat o stabilitu v regionu, ale své závazky porušil podporou palestinského Hamásu, radikálních skupin v Sýrii a teroristických skupin, které dostaly prostor v katarské televizi Al-Džazíra.

S kritikou se Saúdská Arábie rovněž setkala v souvislosti se zapojením v konfliktu v Jemenu. Velvyslanec zdůraznil, že koalice v čele s Rijádem podporuje vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího v boji proti šíitským Húsíům a zájmem Rijádu není bojovat proti civilistům ani prohlubovat humanitární krizi. Centrální bance v Jemenu prý hodlá Rijád poskytnout dvě miliardy dolarů a blokádu uvolnit. Hlavní problém spatřuje velvyslanec v íránské podpoře povstalců.

Česká republika se pro obyvatele Saúdské Arábie stala vyhledávanou turistickou destinací. Mnozí do Čech rovněž jezdí kvůli dobrému zdravotnictví a za vzděláním. Za uplynulý půlrok se počet vydaných turistických víz ze Saúdské Arábie do Česka zdvojnásobil. Je důležité, aby se vyvíjela spolupráce i v jiných oblastech, zejména v diplomacii.

Funkci velvyslance v Česku Abúd zastává od letošního dubna. Předtím byl velvyslancem ve Finsku. O Čechách říká, že je to země s velmi bohatými dějinami a že Česko má se Saúdskou Arábií historicky dobré vztahy.

V posledních čtyřech až pěti letech se ale podle něj vztahy obou států nevyvíjely podle očekávání. Na otázku, zda k tomu přispěly komentáře o islámu, které zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana, a zda v poslední době zaznamenal zlepšení vztahů, odpověděl, že ve zlepšení vztahů saúdská strana věří. "Zároveň se ale obáváme, že taková sdělení o kultuře či islámu jako takovém nepřispějí k vzájemnému porozumění. Od hlav států, premiérů a parlamentu očekáváme spíše pozitivní přístup, který by zlepšil vztahy na obou stranách," uvedl.

Velvyslanec zároveň zdůraznil, že takový přístup je i cílem Saúdské Arábie. "Respektujeme kultury a také potřebujeme, aby naši kulturu respektovali ostatní. Můžeme mít odlišnou kulturu, ale to by absolutně nemělo ovlivňovat bilaterální vztahy. Kladné vztahy jsou především v zájmu veřejnosti, která od naší vlády očekává, že bude jednat v jejím zájmu, a to zejména v oblastech vzdělání a obchodu," řekl.

Témata:  Saúdská Arábie Islám Česká republika

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy