Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Modernizace není v rozporu s islámem, tvrdí nový saúdskoarabský velvyslanec v Česku

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Praha - Nový velvyslanec Saúdské Arábie v České republice Najíf Abúd protikorupční tažení ve své zemi očekával a uvolňování zákonů týkajících se žen v Saúdské Arábii vnímá jako modernizaci, která není v rozporu s islámem.

Řekl to v rozhovoru s ČTK. Hlavní problém v politice Blízkého východu spatřuje v zapojení šíitského Hizballáhu, podporovaného Íránem, do konfliktů v Jemenu a v Sýrii nebo v podpoře radikálních skupin ze strany Kataru.

Začátkem listopadu saúdskoarabské úřady zatkly několik desítek členů saúdskoarabské politické a obchodní elity. Úřady odhadují, že království v důsledku korupce přišlo až o 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč).

Protikorupční tažení velvyslance nepřekvapilo, ale nesouhlasí s názorem, že to může snížit důvěru investorů. Podle něj je zatčení princů důkazem, že saúdskoarabský soudní systém přistupuje ke všem stejně, což se odvíjí od islámu, na kterém jsou soudy v zemi založeny. Tvrzení zahraničního tisku, že zatýkání princů, mezi nimiž je i králův synovec princ Valíd bin Talál, je příkladem snahy korunního prince Muhammada bin Salmána o upevnění moci, velvyslanec odmítá. Korunní princ se podle něj stane králem tak či tak a zatýkat kvůli tomu jiné prince nemá zapotřebí.

Saúdská Arábie začala uvolňovat i různá omezení vůči ženám, zmírnila zákony o opatrovnictví a od příštího roku nechá ženy řídit auta. Na otázku, proč se změny dějí právě teď a čemu je přičítá, velvyslanec odpověděl: "Proč by se teď dít neměly?... Korunní princ oznámil, že bychom neměli dopustit, aby se nám bránilo v modernizaci. To ale neznamená, že porušujeme naše zásady. Mladá generace korunního prince podporuje a bude mnoho pozitivních změn týkajících se žen... Ženy například zasedají v poradní radě, více žen než mužů má stipendia na zahraničních vysokých školách a v Saúdské Arábii mají ženy na školách rovněž velké zastoupení."

Další část rozhovoru se týkala role království v konfliktech na Blízkém východě. V červnu Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt a Spojené arabské emiráty přerušily diplomatické styky s Katarem a vyhlásily proti němu blokádu. Katar podle nich podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. Saúdská Arábie spatřuje hlavní problém ve vedení země. Katar se podle velvyslance zavázal, že se bude zasazovat o stabilitu v regionu, ale své závazky porušil podporou palestinského Hamásu, radikálních skupin v Sýrii a teroristických skupin, které dostaly prostor v katarské televizi Al-Džazíra.

S kritikou se Saúdská Arábie rovněž setkala v souvislosti se zapojením v konfliktu v Jemenu. Velvyslanec zdůraznil, že koalice v čele s Rijádem podporuje vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího v boji proti šíitským Húsíům a zájmem Rijádu není bojovat proti civilistům ani prohlubovat humanitární krizi. Centrální bance v Jemenu prý hodlá Rijád poskytnout dvě miliardy dolarů a blokádu uvolnit. Hlavní problém spatřuje velvyslanec v íránské podpoře povstalců.

Česká republika se pro obyvatele Saúdské Arábie stala vyhledávanou turistickou destinací. Mnozí do Čech rovněž jezdí kvůli dobrému zdravotnictví a za vzděláním. Za uplynulý půlrok se počet vydaných turistických víz ze Saúdské Arábie do Česka zdvojnásobil. Je důležité, aby se vyvíjela spolupráce i v jiných oblastech, zejména v diplomacii.

Funkci velvyslance v Česku Abúd zastává od letošního dubna. Předtím byl velvyslancem ve Finsku. O Čechách říká, že je to země s velmi bohatými dějinami a že Česko má se Saúdskou Arábií historicky dobré vztahy.

V posledních čtyřech až pěti letech se ale podle něj vztahy obou států nevyvíjely podle očekávání. Na otázku, zda k tomu přispěly komentáře o islámu, které zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana, a zda v poslední době zaznamenal zlepšení vztahů, odpověděl, že ve zlepšení vztahů saúdská strana věří. "Zároveň se ale obáváme, že taková sdělení o kultuře či islámu jako takovém nepřispějí k vzájemnému porozumění. Od hlav států, premiérů a parlamentu očekáváme spíše pozitivní přístup, který by zlepšil vztahy na obou stranách," uvedl.

Velvyslanec zároveň zdůraznil, že takový přístup je i cílem Saúdské Arábie. "Respektujeme kultury a také potřebujeme, aby naši kulturu respektovali ostatní. Můžeme mít odlišnou kulturu, ale to by absolutně nemělo ovlivňovat bilaterální vztahy. Kladné vztahy jsou především v zájmu veřejnosti, která od naší vlády očekává, že bude jednat v jejím zájmu, a to zejména v oblastech vzdělání a obchodu," řekl.

Témata:  Saúdská Arábie Islám Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy