Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladičovo odsouzení vítá OSN i NATO

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Brusel - Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn, stejně jako další mezinárodní činitelé, uvítal doživotní trest vězení vynesený dnes haagským tribunálem nad bývalým velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem. Trochu zdrženlivěji uvítala verdikt Evropská unie.

Žalobce haagského tribunálu Serge Brammertz doživotní trest pro Mladiče označil za "významnou etapu v historii tribunálu a pro mezinárodní justici". "Mladić byl první osobou obviněnou (mým) úřadem a poslední, která byla uznána vinnou," řekl podle agentury AFP.

Husajn zdůraznil, že verdikt je varováním pro pachatele podobných zločinů, že spravedlnosti neuniknou. Mladić je podle něj "ztělesněním zla". Jeho odsouzení za genocidu, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny je "důležité vítězství spravedlnosti", prohlásil. 

"Dnešní verdikt je varováním pro pachatele takovýchto zločinů, že spravedlnosti neuniknou, bez ohledu na to, jak mocní mohou být a jak dlouho to může trvat," dodal Zaíd Husajn.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg to vidí podobně. Rozsudek "ukazuje, že zákony platí a osoby zodpovědné za válečné zločiny budou pohnány k odpovědnosti. Tak jako je bosenskosrbský velitel generál Mladić odpovědný za hrůzné zločiny spáchané na civilistech, včetně vražd tisíců bosňáckých mužů ve Srebrenici v roce 1995," napsal Stoltenberg v prohlášení.

Budoucnost západního Balkánu pakk prý vidí v euroatlantické spolupráci a integraci "pro ty, kdo si to přejí". "Doufám, že dnešní rozsudek tento region posune dál na cestě míru a usmíření," dodal generální tajemník NATO.

EU ve svém prohlášení uvedla, že jednotlivé rozsudky nekomentuje. Nicméně hned dodala, že "plně respektuje rozhodnutí ICTY a podporuje jeho práci". "Rozsudek v případu Radka Mladiče projednávaného ICTY... se týká jedněch z nejtemnějších, nejtragičtějších událostí v Bosně a Hercegovině, na západním Balkánu a v nedávných dějinách Evropy, včetně genocidy ve Srebrenici. Zajišťování spravedlnosti a boj proti beztrestnosti nejstrašnějších zločinů jsou základní lidskou povinností," zdůrazňuje se v prohlášení.

Témata:  Radko Mladič OSN (Organizace spojených národů) EU NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy