Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont odmítl expremiérský plat, připadá si jako premiér

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Barcelona/Brusel - Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont nebude žádat o plat, který by mohl pobírat několik let jako bývalý premiér katalánské vlády.

Důvodem je to, že se stále považuje za legitimního předsedu vlády této autonomní oblasti Španělska. Informoval o tom dnes katalánský deník El Nacional s odvoláním na zdroje z Puigdemontova okolí.

Puigdemont, kterého spolu s celou vládou sesadil Madrid koncem října kvůli jejich snahám o nezávislost, dostal v úterý desetidenní lhůtu od španělského ministra financí Cristóbala Montora. Má se v ní vyjádřit, zda bude žádat o výplatu 112.000 eur (asi 2,9 milionu korun) ročně. Tu by mohl dostávat po dobu čtyř let jako bývalý premiér Katalánska.

Puigdemont to ale podle deníku El Nacional už odmítl, protože se stále považuje za katalánského premiéra. Kdyby o penzi požádal, uznal by tím své sesazení španělskou vládou i omezení autonomie Katalánska. K tomu přistoupil Madrid na základě ústavního článku 155 se souhlasem Senátu koncem října, kdy dočasně převzal přímou správu Katalánska.

Čtyřiapadesátiletý Puigdemont nyní čeká spolu se čtyřmi ministry své vlády v Belgii na rozhodnutí belgické justice o vydání do Španělska k trestnímu stíhání. Španělská prokuratura viní celou sesazenou katalánskou vládu i několik členů vedení Madridem rozpuštěného regionálního parlamentu ze vzpoury. Za to jim hrozí až 25 let vězení.

Témata:  Španělsko Katalánsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy