Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump prozradil Rusku detaily tajné izraelské operace, agenti zuří

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Podle informací časopisu Vanity Fair vyzradil americký prezident Donald Trump Rusku detaily mise izraelské rozvědky týkající se Islámského státu (IS) v Sýrii. Izraelská zpravodajská komunitu zuří. Někteří požadují omezení výměny informací s americkými kolegy.

Trump operaci prozradil při květnovém setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a tehdejším ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem.

Izraelská rozvědka Mossad a protiteroristická jednotka na jaře zjistily, že IS připravuje nálož, kterou bude možné vložit do laptopů a kterou neodhalí letištní kontroly. I když byl Izrael varován, že Trump je schopen citlivé informace vyzradit, Izrael se o poznatky rozvědky s USA podělil. USA pak dočasně zakázaly vstup s laptopy na paluby letadel několika leteckých společností z Blízkého východu.

Podle Vanity Fair izraelské protiteroristické komando na jaře dorazilo nad sever Sýrie vrtulníkem a podařilo se mu umístit odposlouchávací zařízení do buňky IS, která pracovala na vývoji nové bomby. Vrtulník pak zpravodajce dopravil zpět a po několika dnech se podařilo díky zařízení zachytit konverzaci, kde pyrotechnik IS Saúdský Arab Ibráhím Asírí vysvětloval princip "laptopové bomby".

Popisem této akce Trump podle časopisu ohrozil izraelské spojenecké kontakty v Sýrii. Rusové totiž mohli tuto informaci předat svým spojencům v Sýrii, k nimž patří Íránci, chovající k Izraeli hluboké nepřátelství. "Trump nás zradil. Jestliže mu nemůžeme důvěřovat, pak musíme udělat sami, co je nezbytné, pokud budeme ve vztahu s Íránem postaveni ke zdi," citoval Vanity Fair nejmenovaný izraelský vojenský zdroj.

Také bývalí ředitelé Mossadu varovali před Trumpem a naznačili, že bude zapotřebí lépe zvažovat, jaký typ tajných informací předávat Američanům. "Kdyby mne zítra někdo požádal o předání informace CIA, učiním cokoli, abych to udělat nemusel. Anebo bych se nejprve postaral o svou bezpečnost a až pak bych to udělal a to, co bych předal, by bylo naprosto neutrální," řekl Šabtaj Šavit, který stál v čele Mossadu v 90. letech. Trumpa označil za "slona v porcelánu".

Témata:  Donald Trump Izrael Islámský stát Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy