Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští kriminalisté odletěli do Egypta, budou prověřovat ubodání české turistky

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha/Káhira - Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu od minulého týdne prověřují v Egyptě okolnosti útoku na turisty v Hurgadě, po kterém zemřela Češka. Atentát se stal 14. července, egyptské úřady ho vyšetřují velmi vlažně.

Egypťan, který údajně sympatizuje s teroristickou organizací Islámský stát, v červenci ubodal dvě Němky a zranil několik dalších rekreantů včetně 36leté Češky, která později zemřela v nemocnici.

Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová - Šmigolová na konci srpna řekla, že egyptská strana závěr vyšetřování oddaluje, protože potvrzení toho, že šlo o trestný čin islamisty, by mohlo způsobit úbytek turistů.

O rychlé objasnění útoku Česko požádalo Egypt v nótě, stejně jako o odškodné pro rodinu zabité ženy. Podle velvyslankyně egyptská strana nechce případnou kompenzaci nazývat odškodněním, protože by to představovalo precedens pro všechny lidi, kterým se v Egyptě něco stane.

Česko zažádalo také o egyptskou pitevní zprávu. Pitvu provedla i česká strana poté, co bylo tělo zemřelé ženy 1. srpna převezeno zpět do vlasti.

MZV ČR doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Témata:  Egypt Česká republika teroristické útoky v Egyptě Češka pobodaná v Egyptě

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy