Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polska vláda chce postupně zrušit nedělní prodej, kritici varují před důsledky pro ekonomiku

Supermarket Globus
Supermarket Globus
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Varšava - Polska vláda chce do roku 2020 zrušit nedělní prodej, aby zaměstnanci měli více času na rodinu. Má se tak stát v postupných krocích. Kritici varují před negativními důsledky pro ekonomiku.

Návrh zákona nyní projednává parlament. Od března 2018 by obchody směly mít otevřeno pouze dvě neděle v měsíci, navrhla strana Právo a spravedlnost (PiS). Od roku 2019 by se mohlo prodávat jen jednu neděli v měsíci a od roku 2020 by prodejny musely zůstat zavřené každou neděli.

Výjimku by měly dostat menší prodejny, kde za pokladnou stojí jejich majitelé, čerpací stanice, lékárny, pekárny, květinářství a obchody se suvenýry.

Podle kritiků by připravovaný zákon mohl ohrozit desítky tisíc pracovních míst v maloobchodu. Vláda to popírá. V sektoru panuje podle poslankyně PiS Urszuly Rusecké naopak nedostatek pracovních sil.

Témata:  Polsko obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy