reklama

Podle policie útočníci mířili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj. Přijeli k ní ve čtyřech terénních autech, nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Pak zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků.

Podle svědků incidentu se v mešitě často modlili vyznavači súfismu, což je mystická, tolerantní forma islámu, kterou islamističtí radikálové označují za rouhačství. Muž, který žije blízko místa útoku, řekl listu The Guardian, že se k mešitě rozběhl poté, co slyšel výbuch. Před mešitou pak viděl těla zabalená do bílé látky. Podle jiných svědků radikálové stříleli i na dav, který se snažil z mešity uprchnout, a také na přijíždějící sanitky.

Prezident Abdal Fattáh Sísí se má co nejdříve sejít se zástupci bezpečnostních sil a má s nimi jednat o dalších krocích. Země vyhlásila třídenní smutek. Na letišti v Káhiře platí zpřísněná bezpečnostní opatření, v hale přibylo vojáků a policistů, na příjezdech k letišti se provádějí kontroly aut.

Na celém Sinajském poloostrově byla vyhlášena pohotovost a uzavřena je silnice spojující egyptský Aríš s Rafáhem na hranici palestinského Pásma Gazy.

Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Mursí byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které v době své vlády prosazovalo posílení islámu ve společnosti. Nová vláda je ale zakázala a Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení. Terčem útoků na Sinaji bývají zřídka civilisté, většinou jsou to vojáci a policisté.

Výběr největších teroristických útoků v Egyptě

31. října 2015 - Na Sinajském poloostrově se po startu zřítilo charterové letadlo Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě, nikdo nepřežil; příčinou byla nejspíš bomba v letadle, k útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

23. července 2005 - Při teroristickém útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si celkem vyžádaly 88 mrtvých a na 200 zraněných (i mezi nimi byl Čech). Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů i osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka.

17. listopadu 1997 - Ozbrojené komando povraždilo u vchodu do Chrámu královny Hatšepsut v Údolí králů poblíž jihoegyptského Luxoru 62 lidí. Většinu obětí tvořili zahraniční turisté. K teroristickému útoku se přihlásila zakázaná militantní muslimská fundamentalistická organizace Islámské seskupení (Gamá al-Islamíja), která je od roku 2006 součástí světové teroristické sítě Al-Káida. Při útoku zahynuli také čtyři Egypťané z řad policistů a zaměstnanců chrámu.