Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už nebudeme dodávat zbraně kurdské milici YPG v Sýrii, slíbil Trump Erdoganovi

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Washington - Prezidenti Turecka a Spojených států Recep Tayyip Erdogan a Donald Trump se dnes při telefonickém jednání shodli, že Američané už nebudou dodávat zbraně kurdské milici YPG v Sýrii. Trump telefonát s Erdoganem ještě před jeho uskutečněním ohlásil na twitteru, kde napsal, že s tureckým prezidentem bude mluvit „o mírovém uklizení nepořádku, který na Blízkém východě zdědil".

O výsledcích jejich rozhovoru informoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Vedle situace v Sýrii státníci probrali i vzájemné vztahy, píše agentura Reuters.

„Znovu jsme panu Trumpovi tlumočili své znepokojení nad tím, že Spojené státy dodávají zbraně kurdské milici YPG... Trump jednoznačně odpověděl, že vydal pokyn, aby dodávky zbraní YPG ustaly," uvedl Çavuşoglu na tiskové konferenci v Ankaře. „Slib, že dodávky zbraní YPG ustanou, vítáme a doufáme, že k tomu dojde i fakticky," dodal.

Kurdské milice YPG označuje Ankara za teroristy. Podezírá je z úzké spolupráce se Stranou kurdských pracujících (PKK), která již tři desetiletí vede boj proti Ankaře.

Trump s Erdoganem hovořili i o nynějších vztazích mezi Ankarou a Washingtonem, které nejsou na dobré úrovni. Zdrojem napětí mezi oběma zeměmi je názorový nesoulad na řadu otázek, mimo jiné i kvůli tomu, že Washington nereaguje na žádost Ankary o vydání vlivného tureckého duchovního Fethullaha Gülena, kterého Turecko považuje za strůjce loňského neúspěšného pokusu o puč.

Hovor se týkal také středeční schůzky Erdogana s jeho protějšky z Ruska a Íránu Vladimirem Putinem a Hasanem Rúháním v jihoruském městě Soči. Tématem summitu byla debata o mírovém řešení syrského konfliktu. Prezidenti se shodli, že se budou snažit zorganizovat kongres za účasti různých skupin syrské opozice. Çavuşoglu na tiskové konferenci uvedl, že o tom, kdo se debaty zúčastní, by měly společně rozhodnout Rusko, Írán a Turecko.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Donald Trump Turecko Kurdové Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy