reklama

Nálety se soustřeďují zejména na horskou oblast v okolí mešity, kde se podle úřadů skrývají radikálové, uvedl bezpečnostní zdroj.

S odkazem na bezpečnostní zdroje a svědky o tom informovala agentura Reuters. Mešita v Bir al-Abdu byla napadena v době poledních modliteb. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Na celém Sinajském poloostrově byla vyhlášena pohotovost. Káhirské letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření.

Svědkové uvedli, že útočníci přijeli ve čtyřech terénních autech, nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Potom zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků.

V mešitě se podle místních obyvatel často modlili vyznavači súfismu, což je mystická, tolerantní forma islámu, jejíž vyznavače islamističtí radikálové označují za bezvěrce.

Prezident Abdal Fattáh Sísí bezprostředně po útoku ohlásil schůzku se zástupci bezpečnostních sil, aby společně posoudili nezbytné kroky. V televizním projevu následně řekl, že útok nezůstane bez odezvy.