reklama

Plotnickij ve čtvrtek obvinil sesazeného ministra vnitra Igora Korneta z pokusu o násilné převzetí moci; učinil tak poté, co Kornetovy oddíly obsadily centrum Luhanska. Plotnickij, který odštěpeneckou republiku vedl od roku 2014, o rezignaci veřejně nepromluvil, upozornil Reuters. Podle TASS poslal Plotnickij zákonodárnému sboru dopis, ve kterém informuje o svém odstoupení.

„Igor Plotnickij dnes podal demisi kvůli zdravotním problémům, které se vlivem četných bojových zranění a otřesu mozku zhoršily," prohlásil podle agentury TASS Pasečnik, který bývalému předákovi luhanských povstalců poděkoval za významný podíl na mírovém řešení krize na Donbasu. „Je jedním ze signatářů minských dohod," připomněl.

I on vyjádřil svou podporu minským dohodám. „Republika bude nadále plnit závazky, které z těchto dohod vyplývají," řekl Pasečnik. Zdůraznil rovněž, že práce vlády separatistického Luhanska, jeho zákonodárného sboru a dalších úřadů není posledním vývojem nijak dotčena. „Chci ujistit obyvatele Luhanské lidové republiky, že učiním vše pro blaho luhanského lidu," dodal.

Situace mezi luhanskými separatisty se vyhrotila na začátku týdne, kdy byl Kornet odvolán z ministerského postu. Odvolaný ministr pak do Luhanska povolal své ozbrojence, kterým pomohli jejich druzi ze sousední povstalecké Doněcké lidové republiky. Ještě v úterý Plotnickij tvrdil, že má situaci pod kontrolou, ale od středy se začalo spekulovat o jeho útěku do Ruska. To Plotnickij ve čtvrtek popřel a vyzval k diplomatickému řešení krize.

Zatímco Plotnickij obsazení Luhanska označil za puč, podle Korneta to bylo tažení proti ukrajinským diverzantům. Luhanské ministerstvo vnitra mezitím oznámilo, že operace, jejímž cílem byla neutralizace sabotážní skupiny ukrajinských speciálních sil, skončila.

Zprávy o Plotnického odchodu do Ruska se objevily i dnes. Ruský internetový list Gazeta.ru cituje svědectví jistého činitele doněcké povstalecké správy Zachara Prilepina, který tvrdí, že s ním Plotnický letěl na palubě komerčního letu z Rostova do Moskvy. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novinářů o možnému Plotnického příjezdu do Moskvy uvedl, že to není záležitost prezidentské administrativy.

Kreml se dosud k dění v Donbasu nevyjádřil a pouze uvedl, že ruský prezident nadále podporuje mírové řešení krize na východní Ukrajině v souladu s mírovými dohodami z Minsku. Naopak Kyjev situaci komentoval a označil ji za vyřizování účtů mezi separatisty. Spekuluje se, že krize v Luhansku vyústí ve sjednocení obou povstaleckých republik.