reklama

Útok na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj, si vyžádal více než 200 obětí na životech. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Egypt vyhlásil za mrtvé smutek.

Imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib řekl, že "silně odsuzuje barbarský teroristický čin".

Irácký premiér Hajdar Abádí uvedl, že Irák "v boji proti společnému nepříteli - terorismu" stojí na straně Egypta. Kondolence zazněly také z Rijádu a Teheránu, kteří jsou dlouhodobí regionální soupeři na Blízkém východě a jejichž vztahy se v poslední době vyostřily kvůli odlišným postojům k Jemenu, Libanonu i Sýrii.

Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Ahmad Abúl Ghajt útok označil za "hrůzný zločin, který potvrzuje, že pravá víra islámu je nevinná ve srovnání s těmi, kteří následují extremistickou teroristickou ideologii".

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl do funkce zvolen jako představitel islamistického Muslimského bratrstva. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.